Reklama

Makaroniki

Te pyszne małe smakołyki warto przygotować samodzielnie w domu. Są idealne, gdy mamy nadzwyczajną ochotę na niewielki, wyśmienity deser.

Składniki na 20 sztuk: Na makaroniki waniliowe lub kolorowe: 3 białka, 17 dag cukru pudru, 10 dag zmielonych migdałów, 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub kolorowe barwniki spożywcze (w proszku, żelu).

Białka wlej do miseczki i odstaw na godzinę (muszą mieć temp. pokojową). 15 dag cukru pudru przesiej i wymieszaj ze zmielonymi migdałami, barwnikiem spożywczym lub cukrem wailinowym (w zależności od tego jakie chcesz uzyskać makaroniki - waniliowe lub kolorowe). Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec powoli wsypując pozostały cukier puder. Dodaj suche składniki, delikatnie wymieszaj.

Reklama

Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj równe krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na teflonową matę. Wierzchy można posypać zmieloną kawą, kakao lub cynamonem. Odstaw na ok. 30 min, by makaroniki podeschły i utworzyła się na nich cienka skorupka. Piecz 10-15 minut w temperaturze 140°C (wierzchy nie powinny być brązowe). Aby przygotować makaroniki orzechowe, migdały zastąp zmielonymi orzechami włoski-mi lub pistacjami.

Ostudzone makaroniki przekładaj ulubionym kremem lub nutellą. Oto podstawowy przepis na krem: 25 dag serka mascarpone wymieszaj z 7dag białej roztopionej czekolady. Można dodać świeże rozgniecione owoce lub odrobinę barwnika spożywczego.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: makaroniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy