Marchewkowa uczta
Do ciasta możesz też dodać garść swoich ulubionych bakalii.
Składniki
na ciasto:
- 4 starte marchewki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
na polewę:
- 100 g kremowego serka śmietankowego
- ok. 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, proszek, sodę. W drugim mikserem ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dolewaj olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami. Wsyp cynamon i przyprawę do piernika. Dodaj odciśniętą marchew i orzechy. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto piecz w temp. 180 stopni C ok. 50-60 min.
Masło utrzyj z serkiem i cukrem. Polej ciasto.
Zobacz także: