Reklama

Marchewkowa uczta

Do ciasta możesz też dodać garść swoich ulubionych bakalii.

Składniki na ciasto:

  • 4 starte marchewki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na polewę:

  • 100 g kremowego serka śmietankowego
  • ok. 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, proszek, sodę. W drugim mikserem ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dolewaj olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami. Wsyp cynamon i przyprawę do piernika. Dodaj odciśniętą marchew i orzechy. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto piecz w temp. 180 stopni C ok. 50-60 min.

Masło utrzyj z serkiem i cukrem. Polej ciasto.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy