Reklama

Marmurek z lukrem

Ciasto możesz udekorować skórką pomarańczy lub czekoladą.

Składniki na ciasto:

  • 3 niepełne szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 5 jaj
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pomarańcza

Składniki na lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku
  • żółty barwnik spożywczy

Przygotowanie:


Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę pomarańczową i mieszamy, aż składniki się połączą. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy wkładamy na przemian jasną i kakaową masę. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC.

Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy na gładko z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i 4 łyżkami wody. Pod koniec dodajemy odrobinę żółtego barwnika spożywczego i energicznie mieszamy, aby połączył się z lukrem, nie zostawiając smug.

Reklama

Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni, najlepiej drewnianą szpachelką. Ciasto kroimy bardzo ostrym nożem na 12 kwadratów.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy