Marmurek z lukrem
Ciasto możesz udekorować skórką pomarańczy lub czekoladą.
Przygotowanie:
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę pomarańczową i mieszamy, aż składniki się połączą. Powstałą masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy wkładamy na przemian jasną i kakaową masę. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy na gładko z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i 4 łyżkami wody. Pod koniec dodajemy odrobinę żółtego barwnika spożywczego i energicznie mieszamy, aby połączył się z lukrem, nie zostawiając smug.
Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni, najlepiej drewnianą szpachelką. Ciasto kroimy bardzo ostrym nożem na 12 kwadratów.
Zobacz także: