Marokańskie naleśniki z tysiącem dziur
Przepis na marokańskie naleśniki, które smaży się tylko z jednej strony. Dodatek drożdży powoduje, że na ich powierzchni powstaje tysiące małych dziur. Podawane na gorąco z masłem i miodem to wspaniała propozycja na śniadanie lub deser.
Składniki
- 500 gram semoliny
- 180 gram mąki pszennej
- 15 gram świeżych drożdży
- szczypta cukru
- letnia woda
- sól
- masło klarowane
- miód
W odrobinie wody rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy, aż zaczną pracować. Mąkę mieszamy z semoliną i przesiewamy. Dodajemy drożdże, sól i stopniowo wodę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wylewamy ciasto. Naleśniki powinny być dość grube. Smażymy je tylko z jednej strony. Z wierzchu ciasto nie powinno się kleić.
Podawać na ciepło z masłem i miodem.
Zobacz także: