Marokańskie naleśniki z tysiącem dziur

Przepis na marokańskie naleśniki, które smaży się tylko z jednej strony. Dodatek drożdży powoduje, że na ich powierzchni powstaje tysiące małych dziur. Podawane na gorąco z masłem i miodem to wspaniała propozycja na śniadanie lub deser.

Marokańskie naleśniki z tysiącem dziur
Marokańskie naleśniki z tysiącem dziurmateriały prasowe

Składniki

  • 500 gram semoliny
  • 180 gram mąki pszennej
  • 15 gram świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • letnia woda
  • sól
  • masło klarowane
  • miód

W odrobinie wody rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy, aż zaczną pracować. Mąkę mieszamy z semoliną i przesiewamy. Dodajemy drożdże, sól i stopniowo wodę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wylewamy ciasto. Naleśniki powinny być dość grube. Smażymy je tylko z jednej strony. Z wierzchu ciasto nie powinno się kleić.

Podawać na ciepło z masłem i miodem.

Zobacz także:

Smaki Życia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas