Reklama

Mazurek czekoladowy

Wyśmienity na Wielkanoc.

Porcji: 12. Czas przygotowania: 60 minut. Potrzebna: blaszka o wymiarach 45 x 35 cm.

Składniki:

Ciasto czekoladowe bez mąki:
- 6 jajek
- 80 g cukru
- 200 g czekolady deserowej
- 50 g masła

Ganasz czekoladowy:
- 200 ml śmietanki UHT 30 proc.
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)

Dżem:
- dżem z czarnej porzeczki

Dekoracja:
- bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszone żurawiny, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas)

Reklama

Ciasto czekoladowe bez mąki

W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy kawałki czekolady - całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Białka ubijamy na sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.

Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180 st. C (termoobieg) lub 190-200° st. (bez termoobiegu) przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.

Ganasz czekoladowy

Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru.

Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.

Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.

Mazurek wstawiamy do lodówki mniej więcej na 30 minut.

Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej w celu uzyskania konsystencji polewy.

Rozpuszczony ganasz mieszamy. Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym.

Na mazurku możemy ułożyć dekorację z suszonychi kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" autorstwa mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książkę można zdobyć w promocji, robiąc zakupy w Lidlu.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama