Mięsno-warzywna zapiekanka z Goricy
Doskonały pomysł na obiad.
Składniki:
800 g wieprzowiny
4 cebule
50 g kaszy jęczmiennej
400 g pomidorów krojonych
300 g kapusty białej
2 marchewki
200 g fasoli szparagowej
400 g ziemniaków
1 czerwona papryka
80 g smalcu wieprzowego
1 łyżeczka Vegety Pikantnej
1 łyżka Vegety Natur do grillowanych warzyw
pieprz
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w kostkę i gotować około 20 minut we wrzącej wodzie (około 500 ml). Cebulę drobno posiekać i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Kaszę ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Kapustę i fasolkę szparagową pokroić na kawałki, marchewkę w krążki, a ziemniaki i paprykę w kostkę. Ugotowaną kaszę, pokrojone warzywa i pomidory wrzucić do naczynia żaroodpornego, doprawić Vegetą do grillowanych warzyw, dodać mięso i posypać Vegetą Pikantną. Danie zalać wrzątkiem, aby przykryło warzywa, i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 200°C około 50 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.
Wskazówka:
Danie można wzbogacić odrobiną białego wytrawnego wina.