Mięsny placek z warzywami i pieczarkami
Sprawdź, jaki potencjał tkwi w mięsie mielonym. Te danie rozpływają się w ustach!
Sposób przygotowania:
1. Mięso razem zemleć. Cebulę i marchew obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć do odparowania wody.
2. Do usmażonych pieczarek włożyć startą marchewkę i zmielone mięso. Smażyć, aż mięso się zrumieni, doprawić sosem sojowym, pieprzem ziołowym, solą i chili. Wymieszać. Okrągłą formę (np. tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie przyciąć do rozmiarów formy.
3. Ciastem francuskim wyłożyć dno i boki tortownicy, zlepić złączenia. Nałożyć odsączony farsz, przykryć z góry ciastem, zlepić, w kilku miejscach naciąć z wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem. Środek ciasta posmarować przecierem pomidorowym. Wstawić na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.
Zobacz także: