Migdałowe croissanty
Rogaliki można też nadziewać kremem czekoladowym, masą makową, musem jabłkowym, powidłami.

Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 i ½ szklanki zmielonych migdałów
- 1 jajko
- ¼ szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
- ½ szklanki cukru
- aromat migdałowy
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- płatki migdałowe
- cukier puder
Przygotowanie:Do naczynia wsyp zmielone migdały, dodaj jajko, śmietankę kremówkę, cukier oraz kilka kropli aromatu migdałowego. Zmiksuj aż składki dokładnie się połączą. Z ciasta wytnij trójkąty, posmaruj nadzieniem. Zwiń od podstawy w kierunku wierzchołka. Rogale ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 5 min w temperaturze 220°C, następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze 10-15 min. Gdy wystygną, oprósz je obficie cukrem pudrem.Zobacz także: