Reklama

Migdałowe croissanty

Rogaliki można też nadziewać kremem czekoladowym, masą makową, musem jabłkowym, powidłami.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 i ½ szklanki zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • ½ szklanki cukru
  • aromat migdałowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • płatki migdałowe
  • cukier puder

Przygotowanie:

Do naczynia wsyp zmielone migdały, dodaj jajko, śmietankę kremówkę, cukier oraz kilka kropli aromatu migdałowego. Zmiksuj aż składki dokładnie się połączą. Z ciasta wytnij trójkąty, posmaruj nadzieniem. Zwiń od podstawy w kierunku wierzchołka. Rogale ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wierzch każdego posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 5 min w temperaturze 220°C, następnie zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz jeszcze 10-15 min. Gdy wystygną, oprósz je obficie cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama




Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy