Minestrone z młodą kapustą
Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Tylko o tej porze roku smakują tak wyjątkowo. Zaproś je do swojej kuchni!
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz, a następnie pokrój w kostkę podobnej wielkości. Kapustę poszatkuj. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno pokrój.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią pokrojone warzywa, dodaj osączoną fasolkę z puszki oraz świeży groszek. Przesmaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie zalej dwoma litrami wody, dopraw do smaku i gotuj przez kolejne 10 minut (warzywa powinny być miękkie).
3. Makaron ugotuj osobno w osolonej wodzie. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Zupę podawaj z dodatkiem makaronu, posypaną natką. Na wierzch możesz zetrzeć odrobinę parmezanu.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!
Zobacz także: