Reklama

Minestrone z młodą kapustą

Minestrone to włoska zupa na bazie warzyw. Tylko o tej porze roku smakują tak wyjątkowo. Zaproś je do swojej kuchni!

Składniki

  • 1/3 młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 młode ziemniaki
  • 1 puszka drobnej białej fasoli
  • ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 150 g młodego groszku
  • 1/3 małego selera
  • 1 łyżka czubrycy zielonej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 100 g makaronu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obierz, a następnie pokrój w kostkę podobnej wielkości. Kapustę poszatkuj. Cebulę i czosnek obierz i bardzo drobno pokrój. 

2. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią pokrojone warzywa, dodaj osączoną fasolkę z puszki oraz świeży groszek. Przesmaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie zalej dwoma litrami wody, dopraw do smaku i gotuj przez kolejne 10 minut (warzywa powinny być miękkie). 

3. Makaron ugotuj osobno w osolonej wodzie. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Zupę podawaj z dodatkiem makaronu, posypaną natką. Na wierzch możesz zetrzeć odrobinę parmezanu.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy