Murzynek bananowy
Zaletą tego ciasta jest to, że robi się je szybko i smakuje świetnie. Zwłaszcza jeśli lubisz banany.

Składniki
- kostka margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 duży banan
- 2 garście grubo krojonych orzechów włoskich
- gotowy lukier do dekoracji
Miękką margarynę, cukier i kakao przełóż do szerokiego rondla i podlej połową szklanki wody. Gotuj wszystko przez pięć minut, co jakiś czas mieszając. Następnie masę wystudź.Banana obierz, pokrój w kostkę i obtocz w mące. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do nich żółtka, masę z kakao, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i banana. Wszystkie składniki wymieszaj.Piecz ciasto w keksówce ok. godziny w 180 °C. Zimne ciasto polej lukrem.6/2016 Na żywo
Zobacz także: