Mus z mascarpone
Wypieki oraz desery z tym składnikiem mają duże grono miłośników.

Składniki
- gorzka i biała czekolada
- po 250 ml śmietanki i maślanki
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki likieru
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- serek mascarpone
- kakao do oprószenia
Żelatynę połącz z zimną wodą, by napęczniała. Gorzką czekoladę roztop i odstaw. Mleko podgrzej i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę (nie gotuj).W misce ubij śmietankę, maślankę i cukier tak, aby całość była mocno spieniona. Płynną, gorzką czekoladę połącz z żelatyną rozpuszczoną w mleku. Przełóż do maślanki i śmietanki. Wlej likier. Chwilę ubijaj, aż składniki się połączą. Mus przełóż do pucharków, wstaw do lodówki. Białą czekoladę rozpuść i wymieszaj z mascarpone. Zrób biały kleks na każdym deserze. Oprósz kakao.Zobacz także: