Reklama

Reklama

Mus z mascarpone

Wypieki oraz desery z tym składnikiem mają duże grono miłośników.

Składniki

  • gorzka i biała czekolada
  • po 250 ml śmietanki i maślanki
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • serek mascarpone
  • kakao do oprószenia

Żelatynę połącz z zimną wodą, by napęczniała. Gorzką czekoladę roztop i odstaw. Mleko podgrzej i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę (nie gotuj).

W misce ubij śmietankę, maślankę i cukier tak, aby całość była mocno spieniona. Płynną, gorzką czekoladę połącz z żelatyną rozpuszczoną w mleku. Przełóż do maślanki i śmietanki. Wlej likier. Chwilę ubijaj, aż składniki się połączą. Mus przełóż do pucharków, wstaw do lodówki. Białą czekoladę rozpuść i wymieszaj z mascarpone. Zrób biały kleks na każdym deserze. 

Oprósz kakao.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje