Mus z wątróbek
Galaretka będzie bardziej wytrawna, jeśli żelatynę zalejesz czerwonym winem.
Przygotowanie:
Wątróbki umyj. Przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Po tym czasie wątróbki umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę i boczek przez 3-4 min. Następnie dodaj wątróbki, mieszając smaż ok. 3 min (w środku powinny pozostać miękkie). Wlej brandy lub koniak, gotuj ok. 1 min. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Gdy wystygnie, zmiksuj na gładki mus, następnie przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą, dodaj zielony pieprz, wymieszaj i przełóż do słoiczków. Wstaw do lodówki.
Do żelatyny wlej 100 ml wody, odstaw na ok. 10 min, by napęczniała. Żurawinę lub borówki włóż do rondelka, podgrzej. Dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuści. Gdy wystygnie, rozłóż na wierzchu pasztetu. Włóż na kilka godzin do lodówki.
Zobacz także: