Musaka
Musaka to danie wywodzące się z Grecji. To zapiekanka, którą przygotowujemy z mielonego mięsa i zazwyczaj z bakłażanów. My dzisiaj proponujemy nieco inną musakę.
Musaka - wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj. Ugotuj w osolonej wodzie (powinny być lekko twardawe). Gdy przestygną, pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 5 min. Dodaj pomidory z puszki, słodką i ostrą paprykę oraz czubrycę. Smaż 10-15 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Dno i boki żaroodpornego naczynia posmaruj oliwą. Wyłóż mięso a na nie plastry ziemniaków. Naczynie przykryj folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z zapiekanką. Piecz ok. 40 min. Do jogurtu dodaj jajka, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wylej na wierzch upieczonej musaki. Posyp startym serem. Piecz jeszcze ok. 10 min.
Zobacz także:
Zobacz przepis na klasyczną musakę - z bakłażanem
Jeśli masz ochotę na coś podobnego, ale bezmięsne? Oto propozycja wegetariańskiej lazanii