Reklama

Musaka

Musaka to danie wywodzące się z Grecji. To zapiekanka, którą przygotowujemy z mielonego mięsa i zazwyczaj z bakłażanów. My dzisiaj proponujemy nieco inną musakę.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego, np. wołowo-wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • słodka i ostra mielona papryka
  • czubryca
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 2 jajka
  • 50 g sera żółtego, np. gouda
  • olej
  • sól
  • pieprz


Musaka - wykonanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj. Ugotuj w osolonej wodzie (powinny być lekko twardawe). Gdy przestygną, pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż ok. 5 min. Dodaj pomidory z puszki, słodką i ostrą paprykę oraz czubrycę. Smaż 10-15 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Dno i boki żaroodpornego naczynia posmaruj oliwą. Wyłóż mięso a na nie plastry ziemniaków. Naczynie przykryj folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z zapiekanką. Piecz ok. 40 min. Do jogurtu dodaj jajka, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wylej na wierzch upieczonej musaki. Posyp startym serem. Piecz jeszcze ok. 10 min.

Reklama

Zobacz także:

Zobacz przepis na klasyczną musakę - z bakłażanem

Jeśli masz ochotę na coś podobnego, ale bezmięsne? Oto propozycja wegetariańskiej lazanii

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: musaka | musaka z bakłażanami
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy