Reklama

Reklama

Naleśniki w niezwykłym pomarańczowym syropie

Syrop do tego dania przygotowuje się samodzielnie w domu i całość naprawdę jest przepyszna.

Składniki na naleśniki

  • jajko
  • 100 ml mleka
  • 250 ml wody (może być lekko gazowana)
  • 200 g mąki
  • szczypta soli

Składniki na syrop

  • 4 pomarańcze
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Reklama

Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy dokładnie w misce i odstawiamy na 20 minut.

Rozgrzewamy patelnię. Ciasto na jednego naleśnika wylewamy i rozprowadzamy dokładnie po całej patelni.

Naleśniki smażymy na złoty kolor po obu stronach.

Po usmażeniu składamy je w trójkąty.

Wyciskamy z pomarańczy sok.

Na patelnię wsypujemy brązowy cukier, wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy masło.

Syrop ma zacząć bulgotać i zgęstnieć. Uważaj, żeby się nie przypalił.

Na sam koniec na patelni umieść na chwilę naleśniki, by wchłonęły nieco syropu.

Danie można podawać z gałką lodów.

Zobacz także:

Panna cotta z truskawkami

Szarlotka z kruszonką w słoiku

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje