Reklama

Nalewka ze śliwek węgierek

Śliwówkę osłodź miodem gryczanym – podbije aromat śliwek. Spirytus zastąp alkoholem ze słodką nutą: dobrej jakości rumem, burbonem albo brandy.

Składniki

  • 1 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek (stare odmiany)
  • 0,7 l spirytusu
  • miód lub cukier do dosłodzenia – ewentualnie
  • przyprawy korzenne: ziele angielskie, wanilia, cynamon, kardamon – ewentualnie, dla podbicia smaku

Sposób przygotowania:

1. Śliwki umyj i wydryluj. Przełóż do słoja albo do gąsiora z szeroką szyjką, dodaj przyprawy i zalej alkoholem. Nastaw możesz osłodzić, ale jeśli bierzesz słodkie węgierki, nie jest to konieczne. 

2. Zamknij szczelnie i odstaw w ciepłe i nasłonecznione miejsce, przynajmniej na rok, a najlepiej na 3-6 lat, gdy wszystkie zanieczyszczenia opadną na dno, a na wierzchu pozostanie klarowny płyn. Zlej go wtedy znad osadu do butelek. 

3. Ewentualnie roczną lub 2-letnią nalewkę przefiltruj 2-3-krotnie przez gęstą gazę lub lnianą ściereczkę i odstaw na kolejne kilka miesięcy czy lat do leżakowania w ciemne, chłodne miejsce. Dobrze naciągnięta nalewka ze śliwek powinna mieć kolor fioletowy, bordowy, nawet lekko brązowy, ale być przejrzysta i mocno aromatyczna.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy