Nalewka ze śliwek węgierek
Śliwówkę osłodź miodem gryczanym – podbije aromat śliwek. Spirytus zastąp alkoholem ze słodką nutą: dobrej jakości rumem, burbonem albo brandy.
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyj i wydryluj. Przełóż do słoja albo do gąsiora z szeroką szyjką, dodaj przyprawy i zalej alkoholem. Nastaw możesz osłodzić, ale jeśli bierzesz słodkie węgierki, nie jest to konieczne.
2. Zamknij szczelnie i odstaw w ciepłe i nasłonecznione miejsce, przynajmniej na rok, a najlepiej na 3-6 lat, gdy wszystkie zanieczyszczenia opadną na dno, a na wierzchu pozostanie klarowny płyn. Zlej go wtedy znad osadu do butelek.
3. Ewentualnie roczną lub 2-letnią nalewkę przefiltruj 2-3-krotnie przez gęstą gazę lub lnianą ściereczkę i odstaw na kolejne kilka miesięcy czy lat do leżakowania w ciemne, chłodne miejsce. Dobrze naciągnięta nalewka ze śliwek powinna mieć kolor fioletowy, bordowy, nawet lekko brązowy, ale być przejrzysta i mocno aromatyczna.
Zobacz także: