Nóżki cielęce w galarecie
Dobra galareta po wystygnięciu powinna być czystka, klarowna i niezbyt twarda.
Przygotowanie:
Nóżki cielęce wyczyścić i sparzyć wrzątkiem. Zalać wodą. Włoszczyznę umyć i oczyścić. Pokroić cebulę. Dodać wszystko do garnka z nóżkami.
Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 3 godziny. Nóżki wyjąć. Wywar ostudzić i odcedzić.
Wlać do wywaru białko i miksując cały czas podgrzewać go aż do zagotowania.
Po zagotowaniu odstawić, odczekać chwilę, gdy białko będzie ścięte i przecedzić wywar przez kilkukrotnie złożoną gazę.
Ugotowane mięso z nóżek pokroić drobno i ułożyć w formie. Teraz można dodać ugotowaną i pokrojoną marchewkę lub zielony groszek.
Zalać wywarem przyprawionym solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.
Zobacz także: