Reklama

Nóżki cielęce w galarecie

Dobra galareta po wystygnięciu powinna być czystka, klarowna i niezbyt twarda.

Składniki

  • 4 nóżki cielęce
  • porcja włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • jedno białko z jajka
  • 2 cytryny
  • Dodatkowo: puszka zielonego groszku

Przygotowanie:

Nóżki cielęce wyczyścić i sparzyć wrzątkiem. Zalać wodą. Włoszczyznę umyć i oczyścić. Pokroić cebulę. Dodać wszystko do garnka z nóżkami.

Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 3 godziny. Nóżki wyjąć. Wywar ostudzić i odcedzić.

Wlać do wywaru białko i miksując cały czas podgrzewać go aż do zagotowania.

Po zagotowaniu odstawić, odczekać chwilę, gdy białko będzie ścięte i przecedzić wywar przez kilkukrotnie złożoną gazę.

Ugotowane mięso z nóżek pokroić drobno i ułożyć w formie. Teraz można dodać ugotowaną i pokrojoną marchewkę lub zielony groszek.

Reklama

Zalać wywarem przyprawionym solą i pieprzem. Wstawić do lodówki do wystygnięcia.

Zobacz także:



Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy