Odwrócony placek
1. Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbywamy się białej błony. Następnie owoce kroimy w średniej grubości plastry.
2. Z wanilii wyjmujemy miąższ. Pomarańczową marmoladę podgrzewamy na żeliwnej patelni lub w okrągłym żaroodpornym naczyniu z kilkoma łyżkami wody, dodajemy miąższ wanilii, mieszamy. Potem układamy plasterki pomarańczy, chwilę dusimy i na koniec posypujemy połową mielonych migdałów. Studzimy.
3. Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, 25 g mielonych migdałów, mleko i delikatnie mieszamy.
4. Plastry pomarańczy na patelni lub w naczyniu zalewamy ciastem i pieczemy 20 minut w 200ºC. Placek przekładamy na talerz do góry nogami, by pomarańcze znalazły się na wierzchu.