Odwrócony placek
Składniki
na 12 porcji:
- 3 średniej wielkości pomarańcze
- 2 łyżki pomarańczowej marmolady
- pół laski wanilii
- 50 g mielonych migdałów
- 3 jaja
- 135 g brązowego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki kukurydzianej
- 50 ml tłustego mleka
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbywamy się białej błony. Następnie owoce kroimy w średniej grubości plastry.
2. Z wanilii wyjmujemy miąższ. Pomarańczową marmoladę podgrzewamy na żeliwnej patelni lub w okrągłym żaroodpornym naczyniu z kilkoma łyżkami wody, dodajemy miąższ wanilii, mieszamy. Potem układamy plasterki pomarańczy, chwilę dusimy i na koniec posypujemy połową mielonych migdałów. Studzimy.
3. Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, 25 g mielonych migdałów, mleko i delikatnie mieszamy.
4. Plastry pomarańczy na patelni lub w naczyniu zalewamy ciastem i pieczemy 20 minut w 200ºC. Placek przekładamy na talerz do góry nogami, by pomarańcze znalazły się na wierzchu.