Reklama

Reklama

Odwrócony placek

Składniki na 12 porcji:

  • 3 średniej wielkości pomarańcze
  • 2 łyżki pomarańczowej marmolady
  • pół laski wanilii
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 jaja
  • 135 g brązowego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 50 ml tłustego mleka
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Pomarańcze obieramy ze skórki i pozbywamy się białej błony. Następnie owoce kroimy w średniej grubości plastry.

2. Z wanilii wyjmujemy miąższ. Pomarańczową marmoladę podgrzewamy na żeliwnej patelni lub w okrągłym żaroodpornym naczyniu z kilkoma łyżkami wody, dodajemy miąższ wanilii, mieszamy. Potem układamy plasterki pomarańczy, chwilę dusimy i na koniec posypujemy połową mielonych migdałów. Studzimy.

3. Jaja ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, 25 g mielonych migdałów, mleko i delikatnie mieszamy.

Reklama

4. Plastry pomarańczy na patelni lub w naczyniu zalewamy ciastem i pieczemy 20 minut w 200ºC. Placek przekładamy na talerz do góry nogami, by pomarańcze znalazły się na wierzchu.

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy