Ogniste żeberka
Zanim położysz żeberka na grillu, pamiętaj, że brykiety powinny się palić co najmniej 45 minut, a węgiel drzewny 15 minut. Dopiero wtedy wytworzy się odpowiedni żar do pieczenia.

Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 papryczki chili
- 2 łyżki płynnego miodu
- po 4 łyżki octu balsamicznego, oliwy i sosu sojowego
- 6 łyżek keczupu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz, majeranek suszony
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć, poporcjować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Mięso wyjąć, ostudzić (wywar warto zachować - np. zamrozić go, zużyć na zupę itp). Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Chili umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, pokroić w półkrążki lub zmiksować z oliwą. Wszystko wymieszać z octem, oliwą, sosem sojowym, miodem, keczupem i majerankiem. Marynatą zalać mięso. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Wyjąć na pół godziny przed grillowaniem. Mięso rozłożyć na tacce aluminiowej, a tę na rozgrzanym ruszcie. Grillować pół godziny, podlewając marynatą z każdej strony.
Zobacz także: