Orzechowy jabłecznik na kruchym spodzie
Jabłka są dobre dla urody i zdrowia a orzechy pozytywnie wpływają na pracę mózgu i stan skóry. Możesz spożywać je same lub przygotować szybki i prosty do wykonania orzechowy jabłecznik.
Składniki
na ciasto
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 200 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 2 żółtka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
na masę jabłkową
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowe
- bułka tarta
- cukier puder
1 godz. 30 min
12
Przygotowanie:
1. Wsyp do miski obie mąki, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Dodaj masło i smalec oraz pozostałe składniki i wyrób ciasto. Podziel je na dwie równe części. Jedną połóż na blasze posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
2. Jabłka oczyść i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z cukrem, cynamonem oraz sokiem z cytryny i wyłóż na ciasto.
3. Przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piecz przez ok. 60 min w 180 st. C. Ostudź i oprósz cukrem pudrem. Podawaj z sosem waniliowym.
Zobacz także: