Reklama

Orzechy w kuchni

Używam różnych odmian orzechów: włoskich, laskowych, ziemnych, nerkowca, pini, pekan, brazylijskich, pistacji, migdałów.

Przygotowuję z nich zarówno słodkie, jak i słone potrawy.

Obieranie

Orzechy układam na suchej blasze i ogrzewam w piekarniku w temperaturze 200ºC tak długo, aż brązowa skórka łatwo da się zetrzeć. Wtedy gorące orzechy wykładam na ściereczkę i okrężnymi ruchami dłoni ścieram z nich skórkę. Natomiast migdały zalewam na 2-3 minuty wrzątkiem, potem płuczę zimną wodą. Wtedy skórka odchodzi bez problemu. Na koniec migdały trzeba osuszyć.

Prażenie

Nadaje orzechom intensywniejszy smak i aromat. Mielone orzechy wysypuję na blachę i wstawiam na 8-10 minut do piekarnika o temperaturze 200ºC. Co jakiś czas mieszam. Orzechy w całości lub grubo posiekane prażę kilka minut na patelni bez tłuszczu, aż lekko się podrumienią.

Reklama

Siekanie

Do siekania używam bardzo ostrego noża. Orzechy do ciasta posypuję cukrem, wtedy nie podskakują podczas krojenia.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy