Ostre chili
Kuchnia
Bogate w witaminy i minerały wzmacnia układ odpornościowy i działa bakteriobójczo.
Tej niepozornej papryczce przypisuje się magiczne znaczenie. Mieszkańcy Karaibów uważają, że wzmaga ona potencję.
W kuchni chili nie ma sobie równych. Jemy je na surowo, w postaci suszonej, marynowanej i jako składnik przeróżnych past i sosów. Ważne jest, że zachowuje wartości odżywcze także po wysuszeniu i zmieleniu.
A może podasz makaron z chili? Pokrój je wraz z czosnkiem w kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj chili i czosnek. Smaż, aż czosnek się zeszkli. Polej tym sosem makaron, dobrze wymieszaj i posyp listkami bazylii lub kolendrą. W chili najostrzejsze są nasiona i błony wewnętrzne. Usuwając je, możesz obniżyć poziom ostrości nawet o połowę. Jeśli jednak trafisz na superostre ziarenko albo zjedzony właśnie przysmak rozpali Twoje kubki smakowe do czerwoności, pamiętaj, że zawarta w chili kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, w związku z czym szklanka wody jedynie pogorszy sytuację. Najskuteczniej "ugasisz płomienie"` olejem roślinnym albo tłustym mlekiem.