Papryki faszerowane

Wartość odżywcza porcji 490 kcal , białko 19 g, tłuszcz 28 g, węglowodany 39 g
Wartość odżywcza porcji 490 kcal , białko 19 g, tłuszcz 28 g, węglowodany 39 g123RF/PICSEL

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • po 2 czerwone i żółte papryki
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • pęczek dymki
  • 300 g pieczarek
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz
Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz123RF/PICSEL

1. Do garnka przekładamy kaszę jaglaną, zalewamy 600 ml bulionu i gotujemy 30 minut, aż kasza wchłonie płyn, studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

2. Z umytych papryk odkrawamy górę z ogonkiem, wydrążamy pestki. Umytą dymkę ze szczypiorem siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pieczarki, pod koniec dodajemy dymkę ze szczypiorkiem. Zalewamy pozostałym bulionem i dusimy 5-7 minut. Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy i zaprawiamy nią pieczarki. Dodajemy ser żółty, mieszamy i dusimy 2-3 minuty. Na koniec łączymy z kaszą jaglaną, doprawiamy pieprzem i solą. 

3. Nadzieniem wypełniamy papryki i zakrywamy górą z ogonkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim papryki i pieczemy 45-50 minut w 180ºC. 

Zobacz także:

Iwona Pavlović: Publiczność nie głosuje na zbyt pewnych siebieStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas