Papryki faszerowane

Składniki
- 150 g kaszy jaglanej
- po 2 czerwone i żółte papryki
- 900 ml bulionu warzywnego
- pęczek dymki
- 300 g pieczarek
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<

1. Do garnka przekładamy kaszę jaglaną, zalewamy 600 ml bulionu i gotujemy 30 minut, aż kasza wchłonie płyn, studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Z umytych papryk odkrawamy górę z ogonkiem, wydrążamy pestki. Umytą dymkę ze szczypiorem siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pieczarki, pod koniec dodajemy dymkę ze szczypiorkiem. Zalewamy pozostałym bulionem i dusimy 5-7 minut. Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy i zaprawiamy nią pieczarki. Dodajemy ser żółty, mieszamy i dusimy 2-3 minuty. Na koniec łączymy z kaszą jaglaną, doprawiamy pieprzem i solą.
3. Nadzieniem wypełniamy papryki i zakrywamy górą z ogonkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim papryki i pieczemy 45-50 minut w 180ºC.
Zobacz także: