Papryki nadziewane pęczakiem
Przepadam za nadziewanymi warzywami - świetnie wyglądają, dobrze smakują i dają wręcz nieskończone pole do popisu, jeśli chodzi o składniki farszu. Jako bazę wykorzystuję różne kasze, do których dodaję warzywa, a całość doprawiam serami i pachnącymi ziołami.
Składniki na 4 papryki:
· 4 duże papryki w dowolnym kolorze
· ¾ szklanki pęczaku
· 1 łyżeczka lub ½ kostki bulionu warzywnego dobrej jakości
· 250 g pieczarek
· 1 duży por
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
· 100 g wędzonego żółtego sera bez podpuszczki zwierzęcej
· ½ łyżeczki soli
· ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
· ½ łyżeczki słodkiej papryki
· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Na sos pomidorowy:
· 1 kg pomidorów
· 1 ząbek czosnku
· ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
· 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
· 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
· ½ łyżeczki brązowego cukru
· ½ łyżeczki soli
· ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Papryki myjemy, a potem przekrawamy w poprzek - w taki sposób, aby przy jednej połówce został w całości ogonek. Usuwamy nasiona.
Pęczak gotujemy w 3 szklankach wody z dodatkiem bulionu. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, odcedzamy.
Pieczarki obieramy, kroimy w grube plasterki. Tak samo postępujemy z porem.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy por, solimy, aby puścił sok. Dodajemy pieczarki. Zwiększamy ogień, odparowujemy nadmiar płynu.
Kaszę mieszamy z usmażonymi warzywami, wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, gałką i słodką papryką. Dodajemy ser starty na tarce.
Farsz nakładamy do połówek papryk, które ustawiamy na sosie pomidorowym.
Przygotowanie sosu: pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.
Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami oraz przeciśniętym przez praskę jednym ząbkiem czosnku.
Przekładamy razem z całym płynem do płaskiego naczynia do zapiekania.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Zapiekamy około 45 minut, aż papryki będą miękkie, a nadzienie ładnie zrumienione.