Paszteciki z mięsem mielonym

Mięso mielone jest niedrogie i łatwo dostępne. Wyczarujesz z niego mnóstwo dań.

Krokiety z mięsem mielonym najlepiej smakują podane z czerwony barszczem
Krokiety z mięsem mielonym najlepiej smakują podane z czerwony barszczem123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • po szklance mleka i mąki
  • jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz

dodatkowe

  • pół kg mięsa gotowanego (najlepiej z rosołu)
  • 2 ugotowane marchewki
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od wyrobienia ciasta na paszteciki. Do mąki wlej szklankę mleka, wbij całe jajko i dosyp sól oraz pieprz do smaku. Masę dokładnie wymieszaj i usmaż na oleju dość grube naleśniki.

2. Ugotowane mięso i marchewki zmiel w maszynce do mięsa. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oleju i wymieszaj z mięsem i marchewką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nałóż gotowy farsz na naleśniki i zwiń je. Paszteciki podsmaż na złoto. Podawaj z barszczem.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Pasztet z białej fasoliInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?