Reklama

Pieczeń wołowa

Składniki

  • 800 g udźca wołowego,
  • 100 g słoniny,
  • 100 g plasterków bekonu,
  • sól,
  • ok. 100 ml oleju,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 250 ml czerwonego wina,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 2 łyżki mąki,
  • 100 g pieczarek,
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Wołowinę oczyścić. Słoninę pokroić w słupki i nadziać nimi mięso. Posolić i owinąć plastrami bekonu. Przewiązać sznurkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju.

Cebulę i 1 marchewkę obrać i pokroić w kawałki. W garnku rozgrzać nieco oleju. Przyrumienić na nim cebulę i marchew. Dodać przecier pomidorowy, zalać winem i bulionem. Włożyć podsmażone mięso, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i tymianek. Przykryć, dusić 60-70 minut.

Miękkie mięso wyjąć, trzymać w cieple. Z reszty oleju i mąki zrobić zasmażkę, dodać do sosu z pieczenia i zagotować.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy