Pieczeń wołowa
Składniki
- 800 g udźca wołowego,
- 100 g słoniny,
- 100 g plasterków bekonu,
- sól,
- ok. 100 ml oleju,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 250 ml czerwonego wina,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziaren pieprzu,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 gałązka tymianku,
- 2 łyżki mąki,
- 100 g pieczarek,
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Wołowinę oczyścić. Słoninę pokroić w słupki i nadziać nimi mięso. Posolić i owinąć plastrami bekonu. Przewiązać sznurkiem. Obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju.
Cebulę i 1 marchewkę obrać i pokroić w kawałki. W garnku rozgrzać nieco oleju. Przyrumienić na nim cebulę i marchew. Dodać przecier pomidorowy, zalać winem i bulionem. Włożyć podsmażone mięso, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i tymianek. Przykryć, dusić 60-70 minut.
Miękkie mięso wyjąć, trzymać w cieple. Z reszty oleju i mąki zrobić zasmażkę, dodać do sosu z pieczenia i zagotować.
Zobacz także: