Pieczeń z pomidorami i serem
Zapiekankę możesz udekorować natką pietruszki.

Składniki
- 800 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- pomidory w puszce
- po 30 g masła i mąki
- 250 ml bulionu warzywnego
- po 50 g gorgonzoli i goudy
- pieprz, sól, cukier
- olej
1. Ze strąków odcinamy końce. Oczyszczoną fasolkę myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzamy. 2. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso, smażymy 10 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory i bulion, doprawiamy pieprzem, solą, 2 łyżeczkami cukru i dusimy kolejne 10 minut. 3. Goudę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, mieszamy. Zasmażką zaprawiamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy masę mięsną łącznie z sosem, wyrównujemy. Na wierzchu układamy fasolkę szparagową i całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok. 40 minut w 180ºC. Pieczeń podajemy na ciepło, jako danie obiadowe, np. z ziemniakami i surówkami.Zobacz także: