Reklama

Pieczeń z pomidorami i serem

Zapiekankę możesz udekorować natką pietruszki.

Składniki

  • 800 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • pomidory w puszce
  • po 30 g masła i mąki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • po 50 g gorgonzoli i goudy
  • pieprz, sól, cukier
  • olej

1. Ze strąków odcinamy końce. Oczyszczoną fasolkę myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzamy. 

2. Obrane cebule i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso, smażymy 10 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy pomidory i bulion, doprawiamy pieprzem, solą, 2 łyżeczkami cukru i dusimy kolejne 10 minut. 

3. Goudę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, mieszamy. Zasmażką zaprawiamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. 

4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy masę mięsną łącznie z sosem, wyrównujemy. Na wierzchu układamy fasolkę szparagową i całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok. 40 minut w 180ºC. Pieczeń podajemy na ciepło, jako danie obiadowe, np. z ziemniakami i surówkami.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy