Reklama

Pieczone bataty z dodatkiem mięsa i rodzynek

Składniki na 4 porcje

  • 4 średniej wielkości bataty
  • 2 czerwone cebule
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 50 g rodzynek
  • pęczek pietruszki
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, kminek, chili
  • oliwa z oliwek

1. Do miski przelewamy 5-6 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, mieszamy. Bataty czyścimy, myjemy, osuszamy i mieszamy z oliwą. Przekładamy na blachę i pieczemy 25-30 minut w 225ºC.      

2.  Obrane cebule kroimy w kostkę. Masło klarowane rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso, rodzynki, doprawiamy pieprzem, solą, chili, kminkiem, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Zestawiamy z ognia.

3. Umytą i osuszoną natkę siekamy. Jogurt doprawiamy pieprzem, solą, chili, miksujemy. Upieczone bataty przekrawamy na pół, wykładamy na nie porcje mięsa i posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z jogurtem.

Reklama

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy