Pieczone bataty z dodatkiem mięsa i rodzynek
Składniki
na 4 porcje
- 4 średniej wielkości bataty
- 2 czerwone cebule
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 50 g rodzynek
- pęczek pietruszki
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz, kminek, chili
- oliwa z oliwek
1. Do miski przelewamy 5-6 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy 1/3 łyżeczki soli, mieszamy. Bataty czyścimy, myjemy, osuszamy i mieszamy z oliwą. Przekładamy na blachę i pieczemy 25-30 minut w 225ºC.
2. Obrane cebule kroimy w kostkę. Masło klarowane rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso, rodzynki, doprawiamy pieprzem, solą, chili, kminkiem, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Zestawiamy z ognia.
3. Umytą i osuszoną natkę siekamy. Jogurt doprawiamy pieprzem, solą, chili, miksujemy. Upieczone bataty przekrawamy na pół, wykładamy na nie porcje mięsa i posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z jogurtem.
Zobacz również: