Pieczone klopsiki
Składniki
- 2 czerstwe bułki
- szklanka mleka
- 10 dag boczku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- bagietka
- cebula
- ząbek czosnku
- oliwa
- jajko
- 50 dag mielonego mięsa
- sól i pieprz
- 4 zielone papryczki chili
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Bułki namocz w mleku. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą, pieprzem i chwilę podsmaż.
W dużej misce roztrzep jajko, dodaj odciśnięte z mleka bułki i wszystko połącz z mięsem, łyżką koncentratu, boczkiem i natką pietruszką. Z masy uformuj klopsiki i ułóż na blasze. Wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 210°C przez 20 minut.
W tym czasie umyj i oczyść z gniazd nasiennych papryczki, osusz je na papierowym ręczniku i podpiecz na rozgrzanej patelni.
Bagietkę pokrój na centymetrowe kromki i podpiecz w piekarniku. Na każdej ułóż grillowaną papryczkęi kulkę mięsną. Całość zepnij wykałaczką.