Reklama

Pieczone mielone z jarzynami

Młode warzywa nie wymagają długiej obróbki termicznej. Szybko pieką się i gotują, dlatego pilnuj, aby ich nie wysuszyć. Warto skropić je oliwą lub zamarynować. Ich smak podkreślą świeże zioła.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 5 młodych ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 2 główki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 2 cebule dymki
  • 2 mięsiste pomidory
  • 2 opakowania mozzarelli lub 150 g żółtego sera
  • natka
  • kilka gałązek bazylii i rozmarynu
  • sól
  • i świeżo mielony pieprz  1 duże jajko  bułka tarta  oliwa

1. Mięso mielone wymieszaj  z jajkiem, dodaj sól, pieprz  i bułkę tartą. Uformuj kotlety.

2. Wyszoruj dokładnie ziemniaki, ale ich nie obieraj.

3. Umyj cukinię, oczyść  papryki i obierz cebule. 

4. Z główek czosnku zetnij ostrym nożem czubki.

5. Pokrój ziemniaki i cebulę  w ćwiartki, cukinię i paprykę  w półplasterki, a pomidory  w grube plastry.

6. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Ułóż na niej kotlety mielone i wszystkie warzywa. Posól i popieprz.

Reklama

7. Umyj i osusz rozmaryn, bazylię i natkę. Gałązki rozmarynu  ułóż na warzywach. Połowę  listków bazylii i natki odłóż,  a resztę drobno posiekaj.  

8. Wstaw naczynie na 20 minut  do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Potem wyjmij i na kotletach ułóż pomidory oraz  pokrojoną mozzarellę lub żółty ser. Zapiekaj jeszcze około 10 minut. Posyp posiekanymi ziołami.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy