Pieczone mielone z jarzynami
Młode warzywa nie wymagają długiej obróbki termicznej. Szybko pieką się i gotują, dlatego pilnuj, aby ich nie wysuszyć. Warto skropić je oliwą lub zamarynować. Ich smak podkreślą świeże zioła.
1. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, dodaj sól, pieprz i bułkę tartą. Uformuj kotlety.
2. Wyszoruj dokładnie ziemniaki, ale ich nie obieraj.
3. Umyj cukinię, oczyść papryki i obierz cebule.
4. Z główek czosnku zetnij ostrym nożem czubki.
5. Pokrój ziemniaki i cebulę w ćwiartki, cukinię i paprykę w półplasterki, a pomidory w grube plastry.
6. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Ułóż na niej kotlety mielone i wszystkie warzywa. Posól i popieprz.
7. Umyj i osusz rozmaryn, bazylię i natkę. Gałązki rozmarynu ułóż na warzywach. Połowę listków bazylii i natki odłóż, a resztę drobno posiekaj.
8. Wstaw naczynie na 20 minut do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Potem wyjmij i na kotletach ułóż pomidory oraz pokrojoną mozzarellę lub żółty ser. Zapiekaj jeszcze około 10 minut. Posyp posiekanymi ziołami.