Reklama

Pieczone warzywa

Idealny dodatek do mięs, który świetnie sprawdza się także jako samodzielne danie, podane na przykład z sosem. Polecamy prosty przepis na pieczone warzywa.

Składniki

  • 3 nieduże buraki
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 2 ziemniaki (mogą być bataty)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • łyżeczka lubczyku lub innych ulubionych ziół
  • sól i pieprz
  • 10 dag fety

Sposób przygotowania:

1. Na dno żaroodpornego naczynia wlej 3 łyżki oliwy. 

2. Czosnek posiekaj i razem z przyprawami dodaj do oliwy. Wymieszaj. 

3. Warzywa pokrój na kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego (oprócz ziemniaków lub batatów). Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą i przyprawami. 

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 30 minutach pieczenia dodaj ziemniaki (bataty). Piecz 30 minut. 

5. Gotową, lekko przestudzoną potrawę posyp pokruszoną fetą.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy