Pieczone żeberka z ziemniakami
Początek maja kojarzy się z grillowaniem i biesiadami. Teraz nie możemy tego robić, ale nie rezygnujmy z relaksu. Zwłaszcza, że pyszne piknikowe menu możemy łatwo zrobić w swojej kuchni.
Sposób przygotowania:
1. 3-4 godziny przed pieczeniem żeberek przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę z miodem i ketchupem. Dodaj drobno posiekany czosnek, olej, słodką i ostrą paprykę oraz majeranek lub oregano. Wsyp szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Posmaruj marynatą umyte i osuszone żeberka i wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
2. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i wstaw naczynie. Piecz żeberka przez 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). W trakcie posmaruj mięso resztką marynaty.
3. Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki. Wrzuć do miski, oprósz solą i skrop olejem. Wymieszaj i przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, aż się zarumienią.
4. Jogurt wymieszaj z majonezem i czosnkiem.
5. Podawaj pieczone żeberka z ziemniakami i sosem jogurtowo-majonezowym.
Zobacz także: