Pierogi krucho-drożdżowe
Mięso mielone jest niedrogie i łatwo dostępne. Wyczarujesz z niego takie danie.
Przygotowanie:
Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem, 1 łyżką mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Do przesianej mąki dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, jajko i śmietanę. Wyrób ciasto. Na koniec dodaj wystudzone masło, ponownie zagnieć.
Z ciasta uformuj kulę, przełóż do naoliwionej miski. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, aż podwoi objętość. Uderz kilka razy pięścią w wyrośnięte ciasto (by je odgazować) i włóż do lodówki na ok. 20 min.
Na 2 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, smaż 7-10 min. Dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, wymieszaj. Dopraw. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Szklanką wytnij kółka. Rozłóż farsz, sklej brzegi ciasta. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: