Pierogi z kapustą i grzybami
1. Dzień przed lepieniem pierogów opłucz grzyby. Przełóż je do niedużego garnka i zalej zimną wodą. Pozostaw na noc.
2. Ugotuj grzyby do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedź przez sitko. Wywar zachowaj. Możesz go wykorzystać np. do barszczu lub zupy grzybowej. Grzyby drobno posiekaj lub zmiksuj tak, by były widoczne kawałki.
3. Kapustę kiszoną lekko odciśnij z nadmiaru soku. Zalej wodą, przykryj i gotuj do miękkości ok. 1 godziny. Potem dobrze odsącz i drobno posiekaj.
4. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju. Dodaj grzyby i lekko podsmaż. Po chwili dodaj kapustę. Dopraw solą i pieprzem, smaż ok. 2 minut.
5. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtko i stopniowo wlewaj bardzo ciepłą wodę. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto.
6. Podziel je na trzy części. Rozwałkuj cienko ciasto.
7. Wykrawaj kółka szklanką. Na środku każdego nałóż łyżeczką porcję nadzienia. Ciasto złóż na pół i sklej brzegi.
8. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj na małym ogniu w osolonej wodzie ok. 2 minut od chwili wypłynięcia.