Pikantne skrzydełka w chrupkim bekonie
Pikantne skrzydełka w chrupkim bekonie można przyrządzić w domu, ale to danie doskonale sprawdzi się również z grilla. Przygotowanie tego dania nie wymaga kulinarnych umiejętności, jest naprawdę proste w wykonaniu. Wystarczy skompletować składniki, a czynności wykonać według przeeisu i pikantne skrzydełka w chrupkim bekonie gotowe!
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 15 plastrów bekonu
- Sól, pieprz
na sos
- szklanka keczupu
- ¼ szklanki oleju
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- Pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
Pikantne skrzydełka w chrupkim bekonie - wykonanie:
Skrzydełka oprósz solą i pieprzem, zawiń w plastry boczku i piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku, ok. 40 minut.
Składniki na sos umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Upieczone skrzydełka umieść w misce, polej sosem i wstrząśnij, aby sos równomiernie je pokrył. Podawaj z pozostałym sosem.
Zobacz także inne przepisy na grilla:
Jagnięcina z grilla - ją można przygotować na grillu lub w piekarniku.
Oprócz pikantnych skrzydełek polecamy danie popularne w Bułgarii czyli kebabczetę.