Reklama

Reklama

Pikantne skrzydełka w chrupkim bekonie

Pikantne skrzydełka w chrupkim bekonie można przyrządzić w domu, ale to danie doskonale sprawdzi się również z grilla. Przygotowanie tego dania nie wymaga kulinarnych umiejętności, jest naprawdę proste w wykonaniu. Wystarczy skompletować składniki, a czynności wykonać według przeeisu i pikantne skrzydełka w chrupkim bekonie gotowe!

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 15 plastrów bekonu
  • Sól, pieprz

Składniki na sos

  • szklanka keczupu
  • ¼ szklanki oleju
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • Pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone

Pikantne skrzydełka w chrupkim bekonie - wykonanie:

Skrzydełka oprósz solą i pieprzem, zawiń w plastry boczku i piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku, ok. 40 minut.

Składniki na sos umieść w rondelku i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Upieczone skrzydełka umieść w misce, polej sosem i wstrząśnij, aby sos równomiernie je pokrył. Podawaj z pozostałym sosem.

Zobacz także inne przepisy na grilla:

Jagnięcina z grilla - ją można przygotować na grillu lub w piekarniku.

Reklama

Oprócz pikantnych skrzydełek polecamy danie popularne w Bułgarii czyli kebabczetę.

 

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy