Pizza z szynką i oliwkami
Zamiast mozzarelli możesz użyć żółtego sera, tartego. Wegetarianie mogą szynkę zastąpić pieczarkami.
Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- 1/2 puszki (ok. 20 dag) pomidorów bez skórki
- 20 czarnych oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 6 plasterków szynki
- 15 dag mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 dag świeżych drożdży
- 1/2 pęczka bazylii do dekoracji
- sól, pieprz, suszone oregano, cukier
1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki, odstawić na 10 min. Do mąki dodać łyżeczkę soli, wlać drożdże, łyżkę oliwy, 1/4 szklanki wody. Wyrobić, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Uformować placki, położyć na posmarowanej oliwą blasze, zostawić do wyrośnięcia.
2. Pomidory z puszki dusić ok. 10 min, odparować, doprawić. Placki posmarować sosem, obłożyć plastrami mozzarelli, oliwkami, pomidorkami, szynką, skropić oliwą. Piec 12 min w temp. 250°C. Udekorować liśćmi bazylii.