Pizza z szynką i pomidorami
1. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml letniej wody z 3 łyżkami oliwy z oliwek i szczyptą cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, odrobinę cukru, rozpuszczone drożdże, miksujemy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut, żeby urosło.
2. Pieczarki krótko płuczemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, pieczarki, zioła, doprawiamy solą i smażymy ok. 10 minut. Pomidory kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce.
3. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na posmarowaną oliwą blachę. Całą powierzchnię smarujemy pomidorowym sosem i układamy plastry pomidora, szynki i pieczarki. Posypujemy tartym serem. Blachę umieszczamy na dole piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 225ºC.