Placki dyniowo-ziemniaczane z kremowym dipem
Dynia smakuje równie dobrze na słodko, jak i na wytrawnie. Do zapiekania, gotowania i marynowania najlepiej nada się odmiana hokkaido.
Składniki
- 30 g pestek dyni
- 1 mała cytryna
- 150 g słodkiej śmietanki 30 proc.
- 150 g naturalnego jogurtu
- 500 g dyni hokkaido (ok. 300 g po obraniu)
- 350 g ziemniaków
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 jajka
- sól
- pieprz cayenne
- 1 łyżka mąki (w razie potrzeby)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu. Mieszaj, aby się nie przypaliły. Przełóż na talerzyk i odłóż do wystudzenia, a potem grubo posiekaj.
2. Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i zetrzyj z niej skórkę (1 łyżeczkę skórki odłóż). Z połowy cytryny wyciśnij sok. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny oraz dyniowymi pestkami. Dopraw solą i pieprzem cayenne.
3. Ziemniaki obierz i zetrzyj grubo na tarce. Dynię obierz ze skóry, miąższ zetrzyj grubo na tarce. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Startą dynię wymieszaj z ziemniakami, natką, jajkami i (ewentualnie) z mąką. Dopraw solą oraz pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej olej. Porcjami nakładaj masę dyniowo-ziemniaczaną, formując placuszki. Smaż ok. 5 minut z obu stron, na rumiano. Osusz z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Posyp skórką cytrynową. Podawaj z przygotowanym dipem.
Zobacz także: