Placki ziemniaczane z gulaszem
Danie, które sprawdza się w każdej sytuacji. Domownicy będą zachwyceni!

Składniki
- 500 g startych ziemniaków
- 2 jajka
- 150 g mąki ziemniaczanej
- łyżka suszonego majeranku
- 2 cebule
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g mięsa wołowego mielonego
- 2 papryki czerwone
- marchewka
- pietruszka
- 150 g pieczarek
- 200 ml oleju
- 2 łyżki koncentratu
- 250 g passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- łyżka wędzonej papryki
- łyżka słodkiej papryki
- pół płatków chili
Sposób przygotowania:Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na złoty kolor. W osobnym garnku smażymy pokrojoną cebulę, startą marchewkę z pietruszką, paprykę oraz pieczarki przez 7 minut. Na koniec smażenia dodajemy wcześniej przygotowane mięso, suszone przyprawy, koncentrat pomidorowy i passatę. Całość dusimy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Łączymy z jajkami, mąką, suszonym majerankiem i posiekaną cebulą. Solimy i pieprzymy. Placki smażymy na patelni z olejem, po 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane podajemy z gulaszem, kwaśną śmietaną oraz szczypiorkiem. Smacznego!