Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, grubo zetrzeć na tarce. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte warzywa wymieszać z mąką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać porcje przygotowanej masy. Formować owalne placki o śr. około 8 cm. Smażyć je po 5 minut z każdej strony. Gotowe placki zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę listków oderwać od gałązek i posiekać. Posiekaną natkę wymieszać z twarogiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Placki podawać z dodatkiem dipu.
Zobacz także: