Placuszki warzywne z dipem twarogowym
Pyszne i zdrowe.
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 2 cukinie
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki oleju
- cukier
- 1 pęczek tymianku
- 250 g mielonego twarogu
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, opłukać, grubo zetrzeć na tarce. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte warzywa wymieszać z mąką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać porcje przygotowanej masy. Formować owalne placki o śr. około 8 cm. Smażyć je po 5 minut z każdej strony. Gotowe placki zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę listków oderwać od gałązek i posiekać. Posiekaną natkę wymieszać z twarogiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Placki podawać z dodatkiem dipu.
Zobacz także: