Reklama

Placuszki warzywne z dipem twarogowym

Pyszne i zdrowe.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 2 cukinie
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • cukier
  • 1 pęczek tymianku
  • 250 g mielonego twarogu

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, grubo zetrzeć na tarce. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Starte warzywa wymieszać z mąką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelni porcjami rozgrzewać olej. Łyżką nakładać porcje przygotowanej masy. Formować owalne placki o śr. około 8 cm. Smażyć je po 5 minut z każdej strony. Gotowe placki zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, trochę zostawić do dekoracji, resztę listków oderwać od gałązek i posiekać. Posiekaną natkę wymieszać z twarogiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Placki podawać z dodatkiem dipu.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy