Reklama

Pod pomarańczową pierzynką

Posyp obficie cukrem pudrem i... delektuj się.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • pomarańcza
  • 100 g cukru
  • 3 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • łyżka konfitury pomarańczowej
  • kandyzowana skórka pomarańczowa w paskach
  • szczypta soli

Z umytej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Truskawki płuczemy w wodzie, obrywamy szypułki, owoce suszymy i kroimy w grube plastry. Posypujemy 25 g cukru, polewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy konfiturę, mieszamy i odstawiamy.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z 25 g cukru. Żółtka ucieramy z 50 g cukru, cukrem waniliowym i skórką startą z pomarańczy na puszystą masę. Łączymy z mąką, szczyptą soli, a następnie stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.

Reklama

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Truskawki osączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do naczynia. Na wierzch wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25-35 minut w 180ºC.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy