Pod pomarańczową pierzynką
Posyp obficie cukrem pudrem i... delektuj się.
Z umytej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Truskawki płuczemy w wodzie, obrywamy szypułki, owoce suszymy i kroimy w grube plastry. Posypujemy 25 g cukru, polewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy konfiturę, mieszamy i odstawiamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z 25 g cukru. Żółtka ucieramy z 50 g cukru, cukrem waniliowym i skórką startą z pomarańczy na puszystą masę. Łączymy z mąką, szczyptą soli, a następnie stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Truskawki osączamy z nadmiaru płynu i przekładamy do naczynia. Na wierzch wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25-35 minut w 180ºC.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.