Polędwica z brokułami

Składniki
na 5 porcji
- 700 g polędwicy wieprzowej
- duży brokuł
- czerwona papryka
- 250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- papryczka chili
- 3 łyżeczki sezamu
- 125 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- olej
- 1/2 pęczka kolendry
1. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, a paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w paski. Papryczkę chili przekrawamy na pół i drobno siekamy. Sezam podprażamy na patelni bez oleju na jasnozłoty kolor.
2. Polędwicę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy mięso, przekładamy na talerz. Na tym samym oleju smażymy paprykę i fasolkę szparagową, cały czas mieszając. Wlewamy sos sojowy, 100 ml wody, doprawiamy pieprzem, papryczką chili, solą, miodem, mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie i odparuje nadmiar płynu.
3. Warzywa zagęszczamy mąką kukurydzianą, dodajemy mięso i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Kolendrę płuczemy, osuszamy, niezbyt drobno siekamy i dodajemy do potrawy. Porcjujemy do misek i podajemy z pieczywem.
Zobacz również: