Reklama

Polędwiczki z rusztu

Soczyste polędwiczki w towarzystwie smakowitej sałatki. Palce lizać!

Składniki

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżek musztardy
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 5 łyżeczek grubo zmielonego pieprzu kolorowego

Składniki na sałatkę

  • 4 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • koperek do dekoracji

Przepis pochodzi z 338. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę umyć i osuszyć. Odciąć tłuszcz. Naszpikować obranym czosnkiem (jeśli ząbki są duże, można przekroić je wzdłuż na pół). Natrzeć solą i odstawić na godzinę.

Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Mięso wyjąć z chłodziarki godzinę przed grillowaniem. Osuszyć. Natrzeć musztardą. Obtoczyć w panierce z cukru i pieprzu.

Upiec na mocno rozgrzanym ruszcie lub rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać. Warzywa wymieszać w misce wraz z olejem i miodem. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować koperkiem.

Reklama

Darmowy program - rozlicz PIT 2020

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: polędwica
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy