Polenta z warzywami
Kaszę jaglaną wsyp na sito, opłucz pod bieżącą wodą. Ważne, aby zachować kolejność działań.
Przygotowanie na następnej stronie.
Gdy zacznie wrzeć, wsyp kaszę. Zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu ok. 15 min. Do gorącej kaszy dodaj ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż kaszę, dociśnij do dna formy.
Bakłażan pokrój w plastry. Przełóż na sito, obficie oprósz solą i odstaw na ok. 15 min. Potem opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Plastry pokrój w ćwiartki. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski a pomidory w ósemki. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju.
Wrzuć cebulę, paprykę oraz bakłażany. Smaż ok. 5 min od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory i przeciśnięty czosnek, smaż jeszcze ok. 2 min. Warzywa ułóż na polencie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 5 minut.
Zobacz także: