Reklama

Reklama

Polenta z warzywami

Kaszę jaglaną wsyp na sito, opłucz pod bieżącą wodą. Ważne, aby zachować kolejność działań.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 i ½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 łyżek tartego sera typu parmezan
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 mały bakłażan
  • 3 pomidory
  • 1 duży strąk czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie na następnej stronie. 

Gdy zacznie wrzeć, wsyp kaszę. Zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu ok. 15 min. Do gorącej kaszy dodaj ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż kaszę, dociśnij do dna formy. 

Bakłażan pokrój w plastry. Przełóż na sito, obficie oprósz solą i odstaw na ok. 15 min. Potem opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Plastry pokrój w ćwiartki. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski a pomidory w ósemki. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. 

Wrzuć cebulę, paprykę oraz bakłażany. Smaż ok. 5 min od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory i przeciśnięty czosnek, smaż jeszcze ok. 2 min. Warzywa ułóż na polencie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 5 minut.

Zobacz także: 

Reklama

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: gotowane warzywa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy