1. Z ośmiu pomarańczy wyciskamy sok (powinno wyjść ok. 600 ml), przelewamy do rondla i zagotowujemy z 200 g cukru. Kiedy cukier się rozpuści, sok odstawiamy do ostygnięcia. Zimny przelewamy do miski i wstawiamy na godzinę do zamrażarki.
2. Żółtka oddzielamy od białek, które ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Białka miksujemy z zamrożonym sokiem i powstałą masę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki, co jakiś czas energicznie mieszając.
3. Ostatnią pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, z każdej pozbywamy się białej błonki. Mango obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry.
4. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy pomarańczę i mango, zalewamy sokiem pomarańczowym. Gotujemy 2-3 minuty. Lody przekładamy do miseczek razem z karmelizowanymi owocami. Do deseru możesz dodać domową bitą śmietanę.
Zobacz także: