Reklama

Pomarańczowy sorbet

Najzdrowsze lody zrobisz sama w domu.

Składniki

  • 9 średniej wielkości pomarańczy, najlepiej gorzkich
  • 275 g cukru
  • 2 jaja
  • średniej wielkości dojrzałe mango
  • 150 ml soku pomarańczowego z kawałkami miąższu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płynnego miodu akacjowego

1. Z ośmiu pomarańczy wyciskamy sok (powinno wyjść ok. 600 ml), przelewamy do rondla i zagotowujemy z 200 g cukru. Kiedy cukier się rozpuści, sok odstawiamy do ostygnięcia. Zimny przelewamy do miski i wstawiamy na godzinę do zamrażarki. 

2. Żółtka oddzielamy od białek, które ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Białka miksujemy z zamrożonym sokiem i powstałą masę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki, co jakiś czas energicznie mieszając. 

3. Ostatnią pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, z każdej pozbywamy się białej błonki. Mango obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. 

4. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy pomarańczę i mango, zalewamy sokiem pomarańczowym. Gotujemy 2-3 minuty. Lody przekładamy do miseczek razem z karmelizowanymi owocami. Do deseru możesz dodać domową bitą śmietanę.
Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy