Pomarańczowy sorbet
Najzdrowsze lody zrobisz sama w domu.

Składniki
- 9 średniej wielkości pomarańczy, najlepiej gorzkich
- 275 g cukru
- 2 jaja
- średniej wielkości dojrzałe mango
- 150 ml soku pomarańczowego z kawałkami miąższu
- szczypta soli
- 2 łyżki płynnego miodu akacjowego
1. Z ośmiu pomarańczy wyciskamy sok (powinno wyjść ok. 600 ml), przelewamy do rondla i zagotowujemy z 200 g cukru. Kiedy cukier się rozpuści, sok odstawiamy do ostygnięcia. Zimny przelewamy do miski i wstawiamy na godzinę do zamrażarki. 2. Żółtka oddzielamy od białek, które ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Białka miksujemy z zamrożonym sokiem i powstałą masę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki, co jakiś czas energicznie mieszając. 3. Ostatnią pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, z każdej pozbywamy się białej błonki. Mango obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. 4. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy pomarańczę i mango, zalewamy sokiem pomarańczowym. Gotujemy 2-3 minuty. Lody przekładamy do miseczek razem z karmelizowanymi owocami. Do deseru możesz dodać domową bitą śmietanę.Zobacz także: