Prawdziwie czekoladowe brownie
Jesteście fanami serialu "Przyjaciele"? Zawsze marzyliście o tym, żeby spróbować przysmaków, którymi bohaterzy produkcji zajadali się na ekranie? Teraz macie szansę odtworzyć słynne dania. Przepisy znajdziecie w książce Teresy Finney "Ten, w którym są wszystkie przepisy".
Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz tylko jednej miski. No i blaszki do pieczenia, oczywiście. Z tej porcji wyjdzie prawie 20 kawałków - wystarczająco dużo, żeby wziąć kilka na drogę.
1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 22 x 30 cm.
3. Przygotuj szklaną miskę. W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę czekolady. Do gorącej czekolady dodaj masło i wymieszaj (najlepiej trzepaczką) aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
4. Nie przestając mieszać, dodawaj do masy cukier. Kiedy się całkiem rozpuści, dodaj jajka oraz ekstrakt z wanilii.
5. Teraz wsyp do masy mąkę, sól oraz kakao i dokładnie wymieszaj, używając drewnianej lub silikonowej łyżki. Ciasto powinno być gęste i lepkie.
6. Rozsmaruj masę na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika.
7. Piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka
8. Ostudź ciasto na kratce, zanim pokroisz je na kwadraty i podasz.
Zobacz także: