Reklama

Prawdziwie czekoladowe brownie

Jesteście fanami serialu "Przyjaciele"? Zawsze marzyliście o tym, żeby spróbować przysmaków, którymi bohaterzy produkcji zajadali się na ekranie? Teraz macie szansę odtworzyć słynne dania. Przepisy znajdziecie w książce Teresy Finney "Ten, w którym są wszystkie przepisy".

Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz tylko jednej miski. No i blaszki do pieczenia, oczywiście. Z tej porcji wyjdzie prawie 20 kawałków - wystarczająco dużo, żeby wziąć kilka na drogę.

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki

  • ¾ szklanki masła
  • 1 tabliczka czekolady deserowej, grubo posiekanej
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka gorzkiego kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli

1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.

2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 22 x 30 cm.

3. Przygotuj szklaną miskę. W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę czekolady. Do gorącej czekolady dodaj masło i wymieszaj (najlepiej trzepaczką) aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

4. Nie przestając mieszać, dodawaj do masy cukier. Kiedy się całkiem rozpuści, dodaj jajka oraz ekstrakt z wanilii.

Reklama

5. Teraz wsyp do masy mąkę, sól oraz kakao i dokładnie wymieszaj, używając drewnianej lub silikonowej łyżki. Ciasto powinno być gęste i lepkie.

6. Rozsmaruj masę na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika.

7. Piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka

8. Ostudź ciasto na kratce, zanim pokroisz je na kwadraty i podasz.

Zobacz także:

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: brownie | ciasto | czekolada
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy