Reklama

Przysmaki z jabłkami. Co ciekawego przygotować z ich udziałem?

Jabłka najczęściej kojarzą nam się z szarlotką. Ewentualnie z innymi, słodkimi wypiekami. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że jabłka da się wykorzystać na więcej sposobów. Można dodawać je zarówno do potraw na słodko, jak i na słono. Dzisiaj kilka sprawdzonych przepisów, które z pewnością przypadną wam do gustu.

Pieczone jabłka

Na początku receptura na jabłka pieczone, które można serwować w formie deseru, ale też traktować jako dodatek do dania mięsnego. W przypadku drugiej opcji pomińcie po prostu bitą śmietanę. 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 80 g rodzynek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 zmielone goździki
  • 40 g masła
  • 1 szklanka soku pomarańczowego

Do dekoracji

  • bita śmietana

Opis przygotowania:

Reklama
  1. Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia. Do rodzynków dodać cukier, goździki i cynamon.
  2. Wymieszać i nadziać wydrążone jabłka. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sokiem pomarańczowym. Na każde jabłko dać odrobinę masła, resztę wrzucić do soku.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut (w zależności od wielkości jabłek), od czasu do czasu polewając pomarańczowym "sosem". Wyjąć, wyłożyć na talerzyki, polać sokiem spod jabłek, udekorować bitą śmietaną. Podawać na ciepło.

Zobacz również: Dużo lepsza od tradycyjnej sałatki jarzynowej. Podaj na Wszystkich Świętych

Kaczka z jabłkami

Jednym z moich ulubionych połączeń kulinarnych jest kaczka oraz jabłka. Pycha! Poniżej dwie propozycje: kaczka faszerowana jabłkami oraz filety z kaczki z kluskami śląskimi i jabłkami.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku

Dodatkowo:

  • 5 jabłek
  • 1½ łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka majeranku

Nadzienie:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka majeranku

Opis przygotowania:

  1. Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka - najlepiej szare renety - obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczego brzuszka. Tuszkę spiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Nicią związać też nóżki.
  2. Kaczuszkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku - ok. 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Gdy kaczka ma już piękny złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową. Po mniej więcej godzinie pieczenia wytapia się sporo aromatycznego tłuszczu. Jedną, najwyżej dwie łyżki płynnego smalcu przełożyć na patelnię i zabrać się za duszenie jabłek. Owoce pokroić najpierw na ćwiartki, następnie jeszcze na pół. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać sok z cytryny i cukier.
  3. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem (tarcie i ciepło dłoni wydobywa z niego cały aromat). Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, lecz się nie rozgotują.
  4. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.

Zobacz również: Przygotuj zamiast tradycyjnych frytek. Mniej kalorii, a świetny smak

Filety z kaczki z kluskami śląskimi z jabłkami

Składniki:

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • garść ziaren kolendry
  • sól

Do podania:

  • kluski śląskie z jabłkiem

Sos:

  • garść śliwek węgierek
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • kilka śliwek suszonych w dymie
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta ostrej papryki

Opis przygotowania:

  1. Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć, nie naruszając mięsa. Z obu stron oprószyć solą, od strony mięsa posypać młotkowaną kolendrą. Przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny.
  2. Piersi ułożyć na suchej i zimnej patelni - skórą do dołu. Smażyć tak długo, aż wytopi się cały tłuszcz, po czym przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kilka minut.
  3. Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym - tym razem skórą do góry. Włożyć do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C, i piec przez 6-12 minut (co zależy od wielkości filetów).
  4. W tym czasie przygotować sos. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię z kaczym tłuszczem i dusić do miękkości. Jeśli tłuszczu jest zbyt dużo, nadmiar trzeba odlać. Po chwili wlać wino. Dorzucić suszone śliwki (wcześniej warto je namoczyć w wodzie). Trzymać na ogniu tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić miodem. Przyprawić ostrą papryką.
  5. Po upieczeniu mięso odłożyć na 5 minut, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu. Podawać z kluskami śląskimi (przepis poniżej) oraz sosem śliwkowym.

Zobacz również: Racuchy będą smakować obłędnie. Dodaj szczyptę nieoczywistej przyprawy

Kluski śląskie z jabłkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól do gotowania
  • 1 miękkie jabłko

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  2. Ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Podzielić na cztery części - jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić. Uformować kluski, wkładając do każdej małą kosteczkę jabłka. W kluskach zrobić wgłębienia (palcem).
  3. Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjąć na sito i przelać zimną wodą.

Pierogi z jabłkami

Nie może się obyć bez deseru z dodatkiem jabłek. Na sam koniec mam więc dla was przepis na pierogi z jabłkami.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1½ kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynków namoczonych w rumie
  • garść cukru trzcinowego

Ponadto:

  • 2 łyżki masła
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • ½ kostki masła do posmarowania ciasta

Sos:

  • ½ l mleka
  • laska wanilii
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kieliszek rumu

Opis przygotowania:

  1. Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę - tak, by powstał kopczyk. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, wymieszać nożem i w ten sposób zaparzyć mąkę. Gdy powstaną kluski, znowu zrobić kopczyk, następnie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem, po czym wyrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 15 minut (będzie się lepiej wałkować).
  2. Przygotować farsz jabłkowy. Owoce umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić cukrem i cynamonem. Wymieszać.
  3. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość tak mniej więcej 3 mm. Wyciąć kwadraty, nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić brzegi.
  4. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić je w ukropie dosłownie na minutę, następnie przełożyć na moment do zimnej wody, odcedzić i od razu przesypać na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem.

Sami widzicie - szarlotka to nie wszystko. Mimo iż przepisów na desery z jabłkami nie brakuje, to z powodzeniem można nimi “wzbogacać" potrawy na słono. Na co postawić? Wybór należy do was.  

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy | kluski śląskie | kaczka | jabłka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy