Przysmaki z jabłkami. Co ciekawego przygotować z ich udziałem?

Ewa Wachowicz poleca kaczkę nadziewaną jabłkami
Ewa Wachowicz poleca kaczkę nadziewaną jabłkamiArchiwum autora

Pieczone jabłka

  • 4 jabłka
  • 80 g rodzynek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 zmielone goździki
  • 40 g masła
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • bita śmietana
  1. Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia. Do rodzynków dodać cukier, goździki i cynamon.
  2. Wymieszać i nadziać wydrążone jabłka. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać sokiem pomarańczowym. Na każde jabłko dać odrobinę masła, resztę wrzucić do soku.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut (w zależności od wielkości jabłek), od czasu do czasu polewając pomarańczowym "sosem". Wyjąć, wyłożyć na talerzyki, polać sokiem spod jabłek, udekorować bitą śmietaną. Podawać na ciepło.

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami to dobry pomysł na elegancki obiad
Kaczka z jabłkami to dobry pomysł na elegancki obiadArchiwum autora
  • 1 kaczka
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 jabłek
  • 1½ łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka majeranku
  1. Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka - najlepiej szare renety - obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczego brzuszka. Tuszkę spiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Nicią związać też nóżki.
  2. Kaczuszkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku - ok. 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Gdy kaczka ma już piękny złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową. Po mniej więcej godzinie pieczenia wytapia się sporo aromatycznego tłuszczu. Jedną, najwyżej dwie łyżki płynnego smalcu przełożyć na patelnię i zabrać się za duszenie jabłek. Owoce pokroić najpierw na ćwiartki, następnie jeszcze na pół. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać sok z cytryny i cukier.
  3. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem (tarcie i ciepło dłoni wydobywa z niego cały aromat). Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, lecz się nie rozgotują.
  4. Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.

Filety z kaczki z kluskami śląskimi z jabłkami

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • garść ziaren kolendry
  • sól
  • kluski śląskie z jabłkiem
  • garść śliwek węgierek
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • kilka śliwek suszonych w dymie
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta ostrej papryki
  1. Ziarna kolendry rozgnieść w moździerzu. Skórkę na kaczych piersiach naciąć, nie naruszając mięsa. Z obu stron oprószyć solą, od strony mięsa posypać młotkowaną kolendrą. Przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ½ godziny.
  2. Piersi ułożyć na suchej i zimnej patelni - skórą do dołu. Smażyć tak długo, aż wytopi się cały tłuszcz, po czym przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kilka minut.
  3. Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym - tym razem skórą do góry. Włożyć do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C, i piec przez 6-12 minut (co zależy od wielkości filetów).
  4. W tym czasie przygotować sos. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię z kaczym tłuszczem i dusić do miękkości. Jeśli tłuszczu jest zbyt dużo, nadmiar trzeba odlać. Po chwili wlać wino. Dorzucić suszone śliwki (wcześniej warto je namoczyć w wodzie). Trzymać na ogniu tak długo, aż alkohol odparuje. Posłodzić miodem. Przyprawić ostrą papryką.
  5. Po upieczeniu mięso odłożyć na 5 minut, by odpoczęło. Następnie pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu. Podawać z kluskami śląskimi (przepis poniżej) oraz sosem śliwkowym.

Kluski śląskie z jabłkami

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól do gotowania
  • 1 miękkie jabłko
  1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  2. Ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Podzielić na cztery części - jedną część wyjąć i ułożyć na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wyrobić. Uformować kluski, wkładając do każdej małą kosteczkę jabłka. W kluskach zrobić wgłębienia (palcem).
  3. Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjąć na sito i przelać zimną wodą.

Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami od Ewy Wachowicz
Pierogi z jabłkami od Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1½ kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynków namoczonych w rumie
  • garść cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • ½ kostki masła do posmarowania ciasta
  • ½ l mleka
  • laska wanilii
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kieliszek rumu
  1. Mąkę pszenną oraz razową wysypać na stolnicę - tak, by powstał kopczyk. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, wymieszać nożem i w ten sposób zaparzyć mąkę. Gdy powstaną kluski, znowu zrobić kopczyk, następnie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Ponownie wymieszać nożem, po czym wyrobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 15 minut (będzie się lepiej wałkować).
  2. Przygotować farsz jabłkowy. Owoce umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić cukrem i cynamonem. Wymieszać.
  3. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość tak mniej więcej 3 mm. Wyciąć kwadraty, nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić brzegi.
  4. Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, zostawić je w ukropie dosłownie na minutę, następnie przełożyć na moment do zimnej wody, odcedzić i od razu przesypać na talerz. Podawać z jogurtem naturalnym i cynamonem.
"Ewa gotuje": Zupa pomidorowa z pstrągiemPolsat