Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą
Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą nie są najprostszym przepisem, ale trud włożony w ich przygotowanie opłaci się. Rodzina będzie prosić o dokładkę.
Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą- wykonanie:
Zagotowujemy w garnku wodę z masłem i solą, następnie zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy.
Dodajemy jajka pojedynczo! I mieszając obserwujemy ciasto, by nie było za rzadkie.
Przygotowujemy rękaw cukierniczy i wykładamy brytwannę papierem.
Wyciskamy ciasto na papier formując kształt ptysi. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 min. Studzimy.
Ptysie ścinamy góry. Ubijamy śmietanę i wkładamy ją do ptysia.
Na czubek kładziemy pokrojone w ćwiartki truskawki i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Do dekoracji użyjemy płatków migdałów. Gotowe! Palce lizać :)
Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także:
Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą przygotuj jako deser. Na zupę proponujemy pyszną zupę ziemniaczaną, a na drugie danie - kotlet de volaille z frytkami i mizerią. I cały zestaw obiadowy gotowy!