Reklama

Reklama

Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą

Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą nie są najprostszym przepisem, ale trud włożony w ich przygotowanie opłaci się. Rodzina będzie prosić o dokładkę.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 80g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki do nadzienia i dekoracji

  • 200 ml śmietany 36 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść truskawek
  • garść płatków migdałów

Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą- wykonanie:

Zagotowujemy w garnku wodę z masłem i solą, następnie zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy.

Dodajemy jajka pojedynczo! I mieszając obserwujemy ciasto, by nie było za rzadkie.

Przygotowujemy rękaw cukierniczy i wykładamy brytwannę papierem.

Wyciskamy ciasto na papier formując kształt ptysi. Pieczemy w 200 stopniach ok 20 min. Studzimy.

Ptysie ścinamy góry. Ubijamy śmietanę i wkładamy ją do ptysia.

Reklama

Na czubek kładziemy pokrojone w ćwiartki truskawki i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Do dekoracji użyjemy płatków migdałów. Gotowe! Palce lizać :)

Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także:

Ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą przygotuj jako deser. Na zupę proponujemy pyszną zupę ziemniaczaną, a na drugie danie - kotlet de volaille z frytkami i mizerią. I cały zestaw obiadowy gotowy!




Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje