Pulpety w sosie pomidorowym
Danie zyska na smaku, gdy do sosu dodasz paprykę i seler naciowy i przyprawisz je kuminem i bazylią. Podawaj z ryżem lub ciabattą.

Składniki
- 1 kg mrożonych kostek lub filetów rybnych (np. mintaja)
- 3 duże cebule
- 3 marchewki
- 2 jajka
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewkę obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 10 minut. Wyjąć, przestudzić, pokroić w szerokie plasterki.
2. Rybę rozmrozić i opłukać. Cebule obrać. Rybę zemleć w maszynce do mięsa razem z jedną cebulą. Dodać jajka, sól, pieprz i tyle bułki tartej, aby masa się związała. Uformować pulpety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron. Przełożyć do garnka.
3. Na patelnię wrzucić pokrojoną w półplasterki pozostałą cebulę, mocno doprawić, podlać połową szklanki wody i dusić pod przykryciem, aby zmiękła. Dodać marchew i koncentrat, zagotować. Przełożyć do garnka z pulpetami, dusić przez pięć minut.
Zobacz także: