Puszyste serduszka z lukrem
Można dekorować lukrem i np. migdałami.
1. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, aż powstanie gęsta i błyszcząca masa. Zmielone migdały łączymy z cynamonem oraz kakao. Dodajemy białka, mieszamy. Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż stanie się gładkie. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 milimetrów. Za pomocą foremek do ciasta wycinamy serduszka.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasteczka i pieczemy 15-20 minut w 150ºC, studzimy.
3. Do cukru pudru dodajemy kilka łyżek wody i energicznie mieszamy, żeby powstał gładki lukier, którym dość grubo smarujemy wierzch każdego ciasteczka. Serduszka dekorujemy migdałami i odstawiamy, żeby lukier się zestalił.
4. Ciasteczka przekładamy na duży talerz lub paterę i podajemy z kakao, mocną kawą albo herbatą.