Reklama

Puszyste serduszka z lukrem

Można dekorować lukrem i np. migdałami.

Składniki

  • 2 białka jaj
  • 125 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 175 g zmielonych migdałów ze skórą
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kakao
  • 125 g cukru pudru
  • 35 całych migdałów ze skórką
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania ciasta

1. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, aż powstanie gęsta i błyszcząca masa. Zmielone migdały łączymy z cynamonem oraz kakao. Dodajemy białka, mieszamy. Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż stanie się gładkie. Rozwałkowujemy na grubość ok. 5 milimetrów. Za pomocą foremek do ciasta wycinamy serduszka.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasteczka i pieczemy 15-20 minut w 150ºC, studzimy.

3. Do cukru pudru dodajemy kilka łyżek wody i energicznie mieszamy, żeby powstał gładki lukier, którym dość grubo smarujemy wierzch każdego ciasteczka. Serduszka dekorujemy migdałami i odstawiamy, żeby lukier się zestalił.

Reklama

4. Ciasteczka przekładamy na duży talerz lub paterę i podajemy z kakao, mocną kawą albo herbatą.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy