Puszysty omlet z kiszonym ogórkiem
Ozdóbmy koprem i posiekanymi ogórkami.
1. Camembert kroimy w niezbyt grube plastry, a kiszone ogórki w drobną kostkę.
2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Na koniec łączymy z żółtkami.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy połowę masy jajecznej. Smażymy na małym ogniu, aż spód omletu się zarumieni. Następnie układamy połowę plastrów sera i posypujemy 1/3 ogórków. Omlet na patelni składamy na pół. W ten sam sposób przygotowujemy także drugi omlet.
4. Omlety przekładamy na blachę i pieczemy 3 minuty w 150ºC, aż ser się rozpuści. Wykładamy na talerze, posypujemy pozostałymi ogórkami i podajemy np. z czosnkowymi tostami lub ciepłą bagietką z masłem.