Reklama

Puszysty omlet z kiszonym ogórkiem

Ozdóbmy koprem i posiekanymi ogórkami.

Składniki

  • 200 g naturalnego camemberta
  • 150 g kiszonych ogórków
  • 4 jaja
  • olej
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

1. Camembert kroimy w niezbyt grube plastry, a kiszone ogórki w drobną kostkę.

2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Na koniec łączymy z żółtkami.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy połowę masy jajecznej. Smażymy na małym ogniu, aż spód omletu się zarumieni. Następnie układamy połowę plastrów sera i posypujemy 1/3 ogórków. Omlet na patelni składamy na pół. W ten sam sposób przygotowujemy także drugi omlet.

4. Omlety przekładamy na blachę i pieczemy 3 minuty w 150ºC, aż ser się rozpuści. Wykładamy na talerze, posypujemy pozostałymi ogórkami i podajemy np. z czosnkowymi tostami lub ciepłą bagietką z masłem.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy